Sabies que no declarar les teves Cryptos pot comportar sancions econòmiques importants?

Sabies que no declarar les teves Cryptos pot comportar sancions econòmiques importants?

Les criptomonedes s’han convertit, clarament, en un dels temes de conversa més rellevant en els últims temps. Cal invertir en elles? És segur? Continuaran pujant? I ara… Cal declarar-les a Hisenda?

Avui us portem aquest post amb informació bàsica sobre aquest tema. Has de tenir en compte que, davant qualsevol dubte en relació amb criptodivises i la seva fiscalitat, et recomanem que et posis en contacte perquè un assessor especialitzat pugui orientar-te en el teu cas concret.

Comencem pel bàsic: tens clar que són les criptomonedes? Les criptomonedes sorgeixen de la idea d’eliminar la intervenció d’un tercer (és dir, les institucions financeres) en els pagaments electrònics. Per tant, parlem d’unes divises al marge del control tradicional dels governs i les institucions. Són monedes virtuals que es poden canviar per qualsevol moneda tradicional, com ho faries amb qualsevol altra divisa. A Espanya estan autoritzades com a mitjà de pagament legal des del 2015.

I com tributem aquestes criptomonedes a Espanya? Si per la teva situació estàs obligat a presentar la declaració de la Renda (si tens dubtes, contacta amb nosaltres!), en incloure les criptomonedes a la declaració, hauràs, de forma obligatòria, declarar sempre els guanys.

Des d’enguany, existeix una casella per declarar les criptomonedes. Es tracta de la casella 46 que es troba dins de la secció “Altres guanys i pèrdues que deriven de la transmissió d’elements patrimonials” sota el títol “Saldo en monedes virtuals”.

La Renda de criptodivises es divideix en 3 blocs:

1.    Activitat econòmica: es refereix a l’activitat específica de minat o compravenda de criptomonedes per a terceres persones.

2.  Rendiment de capital: parlem de les plataformes a les quals hem enviat criptomonedes i ens ha generat un rendiment. Per exemple, binance, que et permet guardar les teves criptomonedes i veure l’evolució del seu valor, a més de generar interessos o rendiments automàtics sobre les criptomonedes que els hi “cedeixes”.

3.   Guanys i pèrdues per transmissió: incloem les nostres compravendes, permutes…

Els guanys i pèrdues per transmissió i els rendiments de capital tributen en la part especial de cara a Renda:

•         De 0 a 6.000 euros, al 19%.

•         De 6.000 a 50.000 euros, al 21%.

•         Més de 50.000 euros, al 23%.

Per a la Renda de 2022 s’afegeix un quart tram del 26% a partir de 200.000 euros.

Mentre que els guanys i pèrdues sense transmissió i l’activitat econòmica tributen en la part general de la Renda, entre el 18% i el 47%.

El 9 de juliol d’enguany s’ha aprovat la Llei 11/2021 de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, que, bàsicament, permet l’entrada en vigor d’una nova regulació que repercuteix amb més obligacions entre aquells que posseeixen criptomonedes:

–    obligació d’informar sobre saldos i titulars de les monedes que posseeix.

–    a les empreses que gestionen criptomonedes, informar de cadascun dels seus diferents saldos.

–    els exchanges que compleixin amb l’indicat en el text d’aquesta nova llei, informar sobre identificació fiscal, preu, data de les operacions…

Finalment, comentar el canvi que hi ha hagut en la normativa sobre l’obligació de presentar el model D-6 per a la majoria dels inversors. A partir d’ara, només hauran de presentar-ho els que tinguin una participació superior al 10% del capital o els drets de vot d’empreses cotitzades a l’estranger. Aquesta modificació apareix recollida al BOE.

Esperem que aquesta informació t’hagi estat útil. Si estàs manejant criptomonedes et recomanem que et deixis assessorar per un expert. El Pla Anual de Control Tributari i Duaner reflecteix els riscos fiscals de les criptomonedes i anuncia mesures per a controlar-les, entre elles sancions de 5.000€ per als usuaris i inversors que oculten (intencionadament o no) informació sobre aquest àmbit.

A Boldú Pla ens estem formant dia a dia per  poder orientar-vos i oferir-vos el millor servei. Us llegim en comentaris!