Sabies que el sistema de cotització per a autònoms canviarà el 2023?

cotización autónomos 2023

Sabies que el sistema de cotització per a autònoms canviarà el 2023?

El passat dimarts 26 de juliol, el Govern va aprovar un nou sistema de cotització pels treballadors autònoms basat en els rendiments nets. No t’espantis encara: la reforma no serà efectiva fins al 2023.
Vols saber tots els detalls? En aquest post t’expliquem tota la informació important i rellevant sobre el tema. Som-hi doncs!

El nou sistema de cotització:

El primer que has de saber és que aquesta reforma estableix que en els pròxims tres anys es desenvoluparà progressivament un sistema basat en quinze trams que determina les bases de cotització i les quotes en funció dels rendiments nets de l’autònom. No obstant això,
es tracta d’una transició cap al que serà el model “definitiu” de cotitzacions per a ingressos reals, que està previst en un període de nou anys.

Pel que respecta als “rendiments nets”, es calcularan deduint dels ingressos totes les despeses produïdes en l’exercici de l’activitat i necessàries per a l’obtenció dels ingressos de l’autònom. A partir d’això, s’aplicarà addicionalment una deducció per a despeses genèriques del 7% (3% pels autònoms societaris). Aquest número final després de totes les deduccions serà la xifra que determinarà la base de cotització i la quota corresponent.

D’aquesta forma es disposa un sistema que permet als autònoms canviar la seva quota en funció de la seva previsió d’ingressos nets (descomptant sempre els costos de desenvolupar l’activitat) fins a sis vegades a l’any. A partir d’aquí, al final de l’exercici fiscal, es regularitzaran les cotitzacions, tornant-se o reclamant-se quotes en cas que el tram de rendiment net definitiu estigui per sota o per sobre de l’indicat a les previsions durant l’any.

Les quotes mensuals a la Seguretat Social:

Aquestes aniran des dels 230€ al mes fins als 500€ en 2023, i dels 200€ al mes fins als 590€ al mes en 2025. Sempre, repetim, en funció dels rendiments nets. Per a ser més exactes, els autònoms amb ingressos més baixos veuran una reducción de la seva quota de més del 30% respecte l’actual. Els treballadors autònoms amb rendiments per sota del SMI (sou minim interprofessional) pagaran quotes entre 200 I 260 euros al mes en 2025.

Aquest any els trams de rendiment mitjà tindran quotes entre 290 I 294 euros mensuals i aquells que guanyen més de 6000 euros al mes, 590 euros.

Així mateix, s’ha aprovat una quota bonificada de 80€ per als nou autònoms durant dotze messos, extensible a uns altres dotze adicionals quan els ingressos nets continuint sent baixos.

La reforma del sistema de cotització dels autònoms a Espanya també ofereix nova protección social al clectiu, amb varios suposats de cessament d’activitat parcial i prestacions sense necessitat de tancament de l’activitat i la donada de baixa.

Autònoms d’Espanya: com veieu aquesta reforma? Us llegim!