Quines despeses pots desgravar-te si ets autònom?

Quines despeses pots desgravar-te si ets autònom?

Cada cop que un dels nostres clients entra al règim d’autònoms sorgeix el mateix dubte: quines despeses puc deduir-me en les declaracions trimestrals d’IRPF?Existeixen una sèrie de despeses que estan relacionades directament amb l’activitat professional i, per tant, són deduïbles. Aquestes són:

Quota d’autònoms: la mateixa quota de la Seguretat Social és una despesa 100% deduïble.

Lloguer: si disposes d’un local dedicat a l’activitat empresarial és una despesa deduïble. I què succeeix si teletreballes? Doncs bé, també pots deduir-te la part proporcional de l’habitatge destinada a la feina en remot. Tot i això, tingues en compte que hauràs de complir amb unes obligacions fiscals segons sigui habitatge en propietat o llogat.

Subministraments: electricitat, aigua, gas, telèfon i internet són despeses del teu espai de treball que també pots deduir. Si es tracta d’una oficina (o local destinat 100% a ús laboral) la deducció és del 100%. Si es tracta de feina en remot, des d’Hisenda s’indica que només es pot deduir el 30% de la factura sobre la part proporcional de l’habitatge que s’utilitza com a oficina (l’Agència Tributària ha d’estar informada que l’activitat es realitza en el domicili i els rebuts han d’estar a nom de l’autònom).

Factura de mòbil: l’autònom necessitarà disposar d’una línia exclusiva pel desenvolupament de l’activitat. Si fa servir el mateix número de telèfon (i connexió a internet) no podrà deduir-se res.

IBI i Escombraries: igual que en casos anteriors, si l’espai està dedicat totalment a l’ús empresarial, la desgravació pot ser del 100%. Si no, serà proporcional als teatres destinats a l’activitat professional.

Béns i materials: tot el que és utilitzat pel desenvolupament de l’activitat s’entén com a consum d’explotació i es dedueix de l’IRPF i IVA corresponent.

Màrqueting: tot el que es destina a campanyes de publicitat offline o digital és deduïble del IVA i IRPF. Això també inclou la pàgina web.

Gestoria i altres serveis externs: les despeses d’assessories i gestories són deduïbles. Igual que en el cas d’advocats o economistes.

Potser en aquesta llista has trobat a faltar almenys dues de les grans despeses que normalment generen més dubtes. Què succeeix amb les dietes i els desplaçaments?

Dietes: segons la normativa en vigor, és deduïble fins a un màxim de 26,67€/dia en dietes en el cas d’Espanya (48,08€/dia a l’estranger). Molts autònoms desconeixen que aquesta deducció està recollida en la Llei de Reformes Urgents del Treball Autònom en vigor des de 2018. Perquè siguin deduïbles, hi ha els següents 5 requisits:

  • L’esmorzar/dinar/ sopar haurà de produir-se durant les hores de feina de l’activitat, és a dir, mentre l’autònom està treballant.
  • La despesa haurà de ser en restauració i hostaleria. No serveix, per exemple, un plat preparat d’un supermercat.
  • El pagament haurà d’efectuar-se sempre per un mitjà electrònic (targeta de crèdit o dèbit, pagament pel mòbil…)
  • Ha de guardar-se i entregar-se el tiquet-factura o una factura.La quantitat límit dels 26,27€ diaris a Espanya o els 48,08€ a l’estranger és la suma de tots els menjars d’un mateix dia
  • En el cas que el professional hagi de pernoctar (passar la nit fora del seu habitatge habitual) els límits pugen fins a 53,34€ i a 91,35€ respectivament.

 

Pel que respecta a menjars amb clients, es poden deduir sempre que es pugui demostrar un ingrés per al negoci, sigui de forma directa o indirecta.

Desplaçaments: sense importar el mitjà de transport, és deduïble sempre que es demostri que és amb fins a purament empresarials. En el cas del vehicle, si és d’empresa i només s’utilitza per a la feina, és deduïble inclús el combustible en IVA o IRPF. Si el vehicle també es fa servir amb fins personals, la deducció disminueix fins al 50%.

És important que s’analitzi cas per cas per poder assegurar que es compleixen els requisits imposats per l’Administració i que s’està desgravant tot el que està permès. Així, si t’ha quedat alguna qüestió o vols assegurar-te que estàs desgravant tot el possible, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. A la Gestoria Boldú Pla i Associats som especialistes en la gestió de l’activitat comercial o professional tant d’autònoms com d’empreses nacionals i internacionals.