La indústria europea en mans del Covid-19

La indústria europea en mans del Covid-19

Com ha afectat el Covid-19? Quin impacte ha tingut sobre la indústria europea? Està clar que la inactivitat forçosa a la qual s’ha vist sotmès aquest sector ha afectat de forma considerable en tots els seus àmbits. Tots els processos que formaven cadascuna de les indústries europees es van veure amb l’obligació de ser detinguts, provocant un efecte directe al sistema econòmic i productiu que sustenta a tot el continent.

En aquest article, parlarem sobre com ha impactat la pandèmia mundial i les repercussions que ha tingut. Però no ens quedarem en aquest punt … Un dels factors més importants en aquest moment és “el despertar”. Com s’aixecarà la indústria? Després del sisme viscut, res quedarà igual, amb la qual cosa és molt important començar a fer hipòtesis sobre quins canvis pot comportar a curt i llarg termini l’experiència viscuda.

Impacte de la pandèmia en la indústria europea


La indústria es divideix en molts sectors i en cada un d’ells el Covid-19 ha tingut un paper diferent. Per exemple, hi ha una diferència abismal entre la de l’automòbil i la química. Però tot i això, en el seu conjunt, la indústria europea ha rebut un cop generalitzat. Gairebé totes les fàbriques van haver de tancar les seves portes, deixant la producció a nivells nuls i la importació de matèries primeres d’altres països estrangers es va cessar de manera permanent durant un llarg període de temps. Tenint en compte que Europa depèn notablement de les seves importacions ja que no pot proveir prou de forma autònoma i que no funciona amb un ecosistema molt innovador, s’ha generat un declivi econòmic greu, podent afirmar de manera contundent que hem entrat en una crisi econòmica com a conseqüència de la crisi sanitària. Així doncs, es va entrar en una dinàmica en la qual la majoria de països europeus han hagut de prendre mesures urgents extraordinàries per poder afrontar tal impacte.

Cal destacar que durant els mesos de confinament, va coexistir (a nivell general) un “equilibri” entre demanda i oferta. Com hem esmentat la indústria va detenir la seva producció, amb la qual cosa l’oferta va disminuir i a la vegada, la població no demandava tant producte o servei. Això és a causa de les mesures de contenció, a l’estar tots els habitants confinats el consum es va reduir. Això es va donar a causa de que la situació provenia de la crisi sanitària. Al 2008, per exemple, la crisi econòmica va ser precedida d’una crisi financera mal gestionada que va afectar directament al sistema financer. Per això hi ha molts experts que afirmen que aquesta crisi de l’any 2020 serà més intensa però més curta.

El nou despertar de la indústria


Per aquest motiu, és pel qual cal parlar del “despertar” de la indústria. És a dir, a mesura que es va anar executant la desescalada i a mesura que anem normalitzant la situació actual, la gent comença una altra vegada a demandar. La gent torna a comprar béns i serveis. Un exemple clar és el de la immobiliària. Així com en els primers mesos de pandèmia van haver moltíssimes renúncies d’immobles, ara la gent torna a demanar cites per visitar pisos i cases. La pregunta és … ¿Està preparada la indústria per abastir el nou creixement de la demanda? Des del meu punt de vista, una bona gestió financera pot estalviar-nos una crisi encara més gran.

Així doncs, per a aquesta nova etapa, cal fer un canvi, sobretot pel que fa a innovació, tecnologia i desenvolupament. I amb això, no em vull referir únicament a utilitzar maquinària més moderna per a la producció. Tots estem d’acord que el Covid-19 ha tingut conseqüències terribles, però ens hauríem de prendre com a una obligació, fixar-nos en els aprenentatges que podem treure d’aquesta situació. Aquesta és una de les claus per a la recuperació de la indústria.

Charles Darwin va dir: “Els éssers que sobreviuen són els que s’adapten al canvi”. Bé, un nombre indesxifrable d’empreses i fins i tot la indústria en general s’ha hagut d’adaptar a la pandèmia per sobreviure. És en aquest punt d’extrema necessitat d’adaptació quan hi ha hagut aprenentatges, quan han sorgit noves metodologies de treball, quan s’han començat a utilitzar noves eines de comunicació interna i externa, fins i tot noves formes de comerç. Precisament d’aquest moment, és d’on les empreses han de fer un anàlisi i plantejar-se què els ha fet millors i què els ha beneficiat o perjudicat.

¿S’ha de començar a normalitzar el teletreball? Quantes vegades hem llegit aquesta pregunta a les xarxes socials durant aquests últims mesos. Això és un exemple clar sobre un dels canvis que pot comportar el Covid-19. La realitat és que hi ha empreses que ho estan fent i que fins ara no s’ho havien plantejat. Cal aprofitar aquesta nova etapa per innovar i millorar. Es tracta d’agilitzar i aconseguir major eficiència en cadascun dels processos. I com aquest exemple n’hi ha més, el canvi en la relació entre treballadors o clients, o l’ús de noves tecnologies per a la transacció de dades i la seva seguretat.

Cal aprofitar aquesta nova etapa per innovar i millorar. Es tracta d’agilitzar i aconseguir major eficiència en cadascun dels processos.


Com veiem, la pandèmia del Covid-19 ha tingut una llista de conseqüències molt llarga sobre la indústria europea, que ha desencadenat en una inestabilitat a nivell general. Però ara cal veure com ens adaptem a això per intentar reduir al màxim el nombre d’afectats. Sobretot, cal donar-li molt valor a la indústria de la ciència i promoure entre tots la recuperació social i econòmica.