Aprovada la “Llei Rider”. En què consisteix exactament?

Aprovada la “Llei Rider”. En què consisteix exactament?

El Consell de Ministres va aprovar la denominada “Llei Rider”. Aquesta mesura, fa que els repartidors de plataformes digitals passin a tenir una relació laboral amb les companyies, és a dir, seran treballadors per compte d’altri i no autònoms com havien estat fins ara.

Què diu el TS?

El Suprem entén que les plataformes no només són un intermediari entre el repartidor i el client final, sinó que són empreses que presten serveis de missatgeria i tenen prou capacitat per fixar les condicions essencials per a la prestació del servei.

En el cas dels “riders”, els treballadors no disposen d’una organització empresarial pròpia i autònoma sinó que ofereixen el seu servei dins de l’organització de treball de la plataforma.

Aquesta llei fa que els repartidors passin a ser assalariats de les plataformes, a no ser que es demostri que són realment autònoms. Això implica un augment dels drets en l’àmbit d’organització, sindicació, cotitzacions i protecció social.

Aquesta nova llei estableix un període de 3 mesos per adaptar-se, és a dir, les plataformes hauran de contractar als seus repartidors en aquest termini si desitgen complir la llei.

Encara que aquesta llei sigui beneficiosa per als repartidors, no tothom està del tot content, ja que poden veure minorats els seus ingressos si passen a formar part de la plantilla de les plataformes, pel fet que suposarà un cost més elevat (salari i Seguretat Social dels repartidors). Sindicats com la UGT ha criticat el període transitori de 3 mesos perquè permetrà a aquestes plataformes digitals desvincular al màxim nombre de treballadors i reduir el nombre d’empleats per compte d’altri al final del procés.

Dret a la informació

A més a més, aquesta nova llei implica més novetats com que els representants dels treballadors podran saber el perquè en determinades ocasions, influeixen les decisions laborals o l’elaboració del perfil del treballador, ja que moltes vegades es dóna preferència de comandes a un treballador amb millor valoració per part dels clients, que a d’altres.


El nou decret llei modifica l’Estatut dels treballadors, i és que a l’article 64 s’afegeix un dret a la informació pel qual els treballadors tindran dret a conèixer els algoritmes que incideixen en les seves condicions de treball, així com a l’accés i manteniment de l’ocupació.